Nejsme všichni stejní

Moje nebohá tchýně kdysi řekla: Nejsme všichni stejní, i ty naše prsty jsou jiné, jeden menší,tenčí,druhý silnější,větší. Stejně jako my lidé . Jeden je bílý, druhý tmavší, barevnější.Takový je už svět,chválabohu.  

V poslední době jsme svědky růstu protiromských nálad, demonstrací . Lidí jsou nespokojeni,frustrovaní. Staší sebemenší záminka k tomu, aby se naplnily ulice a emoce a horké hlavy vykřikují svá hesla - Čechy Čechům, Cigáni do práce...

Různí rádoby odborníci na řešení tzv. romské otázky navrhují různá řešení, od konstruktivních až po extremistických. Represí však nikdy nikdo nic nevyřešil ani nevyřeší. Chybí zde osvěta. V médiích je populární číst o kriminalitě,nepřizpusobivých Romech. Zlodějů je víc a víc, nejen těch tmavých. Od toho je policie a soudy,ať konají co mají v popisu práce. Nezastávám se lidí,kteří opravdu páchají zlo,bez rozdílu. Porušuje li zákon, ať za něj dostane trest. Nesouhlasím však a nikdy nebudu souhlasit s kolektivní vinou. Mezi námi je spousta slušných lidí,pracují a žijí normálně jako většina občanů naší společné vlasti. O nich média nepíší.

Nejsme všichni stejní, všichni jsme ale lidmi. Máme svůj mozek k tomu,abychom přemýšleli a mluvili o problémech co nás trápí, nikoliv silou. Dialogem,vzájemným nasloucháním.

Několik demonstrací jsem zažil na vlastní kůži,když zde v Litvínově pochodovali " ochránci čisté rasy"vůči Romům. Vím z vyprávění mých starých rodičů,co se dělo za II.světové války.Romové nesměli do měst,jen v uvedenou hodinu, nesměli jezdit veřejnou dopravou, byli izolováni v osadách  několik kilometrů od obcí a měst.

Přežili tyto hrůzy a po válce hledali pro své děti lepší místo pro život. Přestěhovali se na Moravu a do Čech,kde nalezli nový domov,práci a existenci.

Nyní po více jak šedesáti letech my,potomci slovenských Romů zažíváme stejné pocity beznaděje a strachu jako kdysi naši předkové v izolovaných osadách za války.

Nejsme všichni stejní. Máme své starosti a problémy,radosti z našich dětí a vnoučat. Nedávno náš syn Roman maturoval, na podzim nastupuje na vysokou školu do Českých Budějovic. Věřte mi, máme obavy z toho co ho čeká ve městě,kde jsou na denním pořádku protiromské demonstrace.

Naskýtá se otázka, kam až to povede?Co dokáže nenávist,předsudky a diskriminace ? Nic dobrého,to bychom si měli uvědomit všichni. Hlavně ti, kteří si myslí,že jsou víc jak ostatní.

Nejsou, Bůh stvořil tento svět k obrazu svému. Svět není černobílý, nepatří jen privilegovaným,bohatým. Patří všem .

Autor: Jan Horváth | sobota 13.7.2013 10:07 | karma článku: 9,75 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Jan Horváth

Šťastný nový rok

3.1.2019 v 11:16 | Karma: 16,60

Jan Horváth

Rom nebo Cigán ?

28.4.2017 v 12:09 | Karma: 25,51

Jan Horváth

Byli jsme v Osvětimi

25.4.2017 v 12:03 | Karma: 14,60

Jan Horváth

Den Romů - foto

12.4.2017 v 17:51 | Karma: 8,45

Jan Horváth

Mezinárodní den Romů

12.4.2017 v 16:35 | Karma: 14,73