Jan Horváth

Mezinárodní den Romů

12. 04. 2017 16:35:54
8.dubna se slaví na celém světě Mezinárodní den Romů. Právě tento den v roce 1971 se sešla romská inteligence z z Evropy a USA v Londýně , aby založila Mezinárodní romskou unii - IRU.

Na zasedání přijala také romskou vlajku, která symbolizuje naši pravlast Indii - modro - zelený pruh a kolo uprostřed - kolo osudu nebo -li Dharma čakra. Delegáti kongresu vyzvali světovou veřejnost, aby přestali oslovovat náš národ Cigáni a respektovali pojmenování Rom, který je vlastním pojmenováním pocházející z jejich pravlasti. Přijali také romskou hymnu Gelem, gelem - Jdeme dlouho cestou .

V naši republice žije cca tři sta tisíc Romů. Největší skupinou jsou tzv. slovenští Romové, kteří sem přijeli za prací po druhé světové válce.

Tento významný romský svátek jsme si i my připomněli u nás v Janově, jak jinak než písní a tancem.

Návštěvníci oslavy měli možnost zhlédnou výstavku romské literatury, knihy romských spisovatelů Eleny Lackové, Tery Fabiánové, Vlada Oláha a dalších.

Děti z našeho klubu Dominou zatančili tradiční romské tance. Návštěvou nás poctili zástupci města Litvínova v čele s paní starostkou.

Oslava se vydařila. Znovu dokázala, že jsme právoplatnými občany našeho společného státu , že jsme Romové a máme svou kulturu a tradice

. Opre Roma !

Autor: Jan Horváth | karma: 14.45 | přečteno: 1183 ×
Poslední články autora