Jan Horváth

Byli jsme v Osvětimi

25. 04. 2017 12:03:13
Tak jako každý národ, i my si připomínáme hrůzy fašismu, symbolem toho zla je největší koncentrační tábor v polské Osvětimi. Každým rokem si lidé z různých zemí světa tyto hrůzy připomínají, i my, Romové nezapomínáme.

Hitlerovský fašismus má na svědomí vedle milionů Židů i sta tisíce nevinných romských mužů, žen a dětí. Holocaust Židů je poměrně znám, romský nikoliv. Je nutné si to neustále připomínat, i dnes existuje řada lidí, kteří by si přály toto vše opakovat.Nesmíme dopustit,aby se na nevinné oběti zapomínalo, z těchto důvodů jsme navštívili největší " továrnu na smrt" a vzdali hold obětem války.

Akci uspořádala romská aktivistka Emílie Horáčková z Českolipska,i její otec byl vězněn v Osvětimi.

Patřil mezi těmi, kteří přežili nelidské podmínky táborového věznění.Konce války se dožilo osvobození jen pár stovek českých Romů, většina tam zahynula v plynových komorách.

Na slavnostní ceremonii,kterou organizoval polský Svaz Romů promluvil mj. zástupci polské i německé vlády.Vyzvali svět k respektu k těmto obětem a jejich památky. Nesmíme zapomenout na hrůzy hitlerovského fašismu a obludné teorie lidské nadřazenosti. Nikdo nemá právo ponižovat a likvidovat lidi jen kvůli jejich rase.

I dnes jsou síly, které by chtěli obrátit kolo dějin ,hlásají rasovou nadřazenost. Jsme všichni lidé, máme právo na život a svobodu,bez rozdílu.

Nezapomeňte - Nabisteren !


Nezapomeňte - Nabisteren ! (jah)

památník umučeným Romům (jah)

poklonili jsme se památce Romů (jah)

účastníci pietní vzpomínky (jah)

Autor: Jan Horváth | karma: 14.60 | přečteno: 557 ×
Poslední články autora